Turistika a rekreace v České republice [ Encyklopedické heslo ]

Turistika a rekreace v České republice

Česká republika je významným turistickým cílem. Nabízí návštěvníkům nejen bohatství historických památek, ale i rozmanité přírodní bohatství, hory, rybníky, jeskyně, lázně s minerálními prameny, folklor aj.

Od momentu přechodu přes hranice vstupuje návštěvník do rozmanitého přírodního prostředí s měnící se krajinou a s mnoha historickými městy a městečky, rázovitými vesnicemi s překrásnou lidovou architekturou, s četnými nedávno rekonstruovanými zámky, starými hrady a kostelíky. Vidět lze neprostupný prales na Šumavě, drsné Krkonoše a Krušné hory, Jeseníky a Beskydy, horolezci oblíbené Prachovské skály či Českosaské Švýcarsko se skalními městy a zajímavými skalními útvary i mnohé krasové oblasti s četnými jeskyněmi. Oblíbená je jihočeská krajina se stříbřitou hladinou stovek rybníků či jihomoravské oblasti proslulé pěstováním excelentních vín, která lze ochutnat v rozmanitých vinných sklípcích.

Země je odedávna známá také pro své vyhlášené lázně a minerální prameny, z nichž nejznámější, zdaleka ne však jediné, jsou západočeské Karlovy Vary a Mariánské a Františkovy Lázně. V posledních letech se začíná rozvíjet i agroturistika, tématické pobyty (jako např. pivovarnictví, gastronomie, vinařství), pobyty s aktivním sportováním či rekreační možnosti pro rodiny s malými dětmi či pro seniory.

Hlavní město Praha se svým jedinečným komplexem historických budov, muzeí a galerií a s nekonečným bohatstvím kulturních programů po celý rok je jistě nejatraktivnější cíl většiny turistů. Česká republika nabízí další dlouhou řadu pozoruhodných památkově chráněných měst a obcí či objektů.

Některé z nich jsou zapsány v seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO: kromě historického jádra hlavního města Prahy jsou to ještě Český Krumlov, Telč, Kutná Hora, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a oblast Lednicka-Valticka, areál Arcibiskupského zámku a Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži, jihočeská obec Holašovice, Litomyšl - renesanční zámek a historické centrum města, Olomouc - sloup Nejsvětější Trojice, Brno - vila Tugendhat, Třebíč - židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz
Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 19.08.2004 v 11:27 hodin