Kultura, zábava a sport v České republice [ Encyklopedické heslo ]

KULTURA, ZÁBAVA A SPORT V ČESKÉ REPUBLICE



KULTURA
Architektura - Čechy a Morava se po příchodu křesťanství (9. století) rychle zapojily do římskokatolického kulturního okruhu. Pro 9. století jsou typické rotundy. Později se objevily románské kostely ve stylu bazilik, např. sv. Jiří v Praze. Gotika dosáhla svého rozkvětu ve 14. stol. stavbou chrámu sv. Víta. V 16. stol. Čechy ovlivnila italská renesance. Mezi významné osobnosti architektury patří např. Petr Parléř, Kryštof Dienzenhofer.

Literatura - mezi významné české spisovatele patří Karel Čapek, Jaroslav Hašek Josef Škvorecký, Jaroslav Seifert (nositel Nobelovy ceny za poezii v roce 1984). Mezi osobnosti celosvětového váznamu patří "učitel národů" J.A. Komenský.

Hudba - významnými představiteli jsou například B. Smetana, L. Janáček, A. Dvořák.

Malířství - v malířství se na evropské a světové úrovni prosadili Alfons Mucha, Václav Hollar, František Kupka

Věda - mezi významné představitele patří Bedřich Hrozný (egyptologie), Jan Evangelista Purkyně (lékař, fyziolog), Jan Janský (lékař, objevitel krevních skupin), Jaroslav Heyrovský (jako první Čech obdržel v roce 1959 Nobelovu cenu za vynález polarografu)

Mládež se často schází v barech, diskotékách, kavárnách či vinárnách.


SPORT
Češi jsou národem nejen kulturním, ale i sportovním.
Nejpopulárnější sporty jsou fotbal, lední hokej, lyžování a tenis. Česká republika je státem který se může pyšnit významnými úspěchy na sportovním poli. Řada osobností českého sportu je dobře známá i ve světě. Pro návštěvníky České republiky je k dispozici rozvinutá sportovní infrastruktura a řada možností pro aktivní odpočinek.

V občanských sdruženích tělovýchovy a sportu je od roku 1995 organizováno cca 15 % obyvatelstva ČR.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz
Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 06.10.2004 v 14:12 hodin