Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy [ Chráněná krajinná oblast ]

Členitá krajina Žďárských vrchů je charakteristická pestrým střídáním luk, pastvin, polí, lesů a rybníků, je protkána nepravidelnou sítí mezí, úvozových cest, lesíků či skupin stromů a keřů.
Dodnes si zachovala charakter vyvážené a svým způsobem zachovalé kulturní krajiny.

Oblast zaujímá severovýchodní kulminační část Českomoravské vrchoviny s centrálním masivem Žďárských vrchů a navazujícími částmi sousedních pahorkatin.
Mělká a široká údolí, poměrně mírné táhlé svahy a zaoblené vrcholy odpovídají krajině vrchovinného až pahorkatinného typu.
Převládajícím geologickým podložím jsou zde metamorfované horniny krystalinika a moldanubika, různé typy rul, migmatitů a svorů s vložkami hadců a krystalických vápenců.

Klimaticky patří mezi chladnější, vlhčí a větrnější oblasti.

Jako pramenná oblast několika českých a moravských řek (Sázava, Svratka, Chrudimka, Doubrava, Oslava) a jako oblast s četnými rybničními soustavami bylo území CHKO vyhlášeno za chráněnou oblast přirozené akumulace vod.

Lesem je dnes území pokryto asi z jedné poloviny. Přirozený jedlobukový les je většinou nahrazen smrkovými monokulturami.

Oblast lze obecně charakterizovat jako floristicky chudou, s charakteristickým zastoupením horských a podhorských elementů.
Zvláště cenná jsou společenstva rašelinišť a vlhkých rašelinných luk s významným výskytem řady chráněných a ohrožených druhů rostlin.

V oblasti roste např. čípek objímavý, ptačinec dlouholistý, mléčivec alpský, suchopýrek alpský, rosnatka okrouhlolistá, žebrovice různolistá, různé druhy prstnatců, hořečků a ostřic.

Z chráněných druhů živočichů se v oblasti vyskytuje mlok skvrnitý, čáp černý, datel černý, sýc rousný, kulíšek nejmenší, krkavec velký, lejsek malý, rejsek horský, hraboš mokřadní a řada dalších.

Základní údaje

Numerický kód oblasti: 75
Rozloha: 709 km2
Geografická orientace: 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´ - 16° 13´ E
Nadmořská výška: 490 - 836 m (Devět skal)
Vyhlášení: výnosem MK ČSR č.j. 8908/1970
Zvláštní ochrana: 49 maloplošných zvláště chráněných území
Rozloha MCHU: 1555 ha

KONTAKTNÍ ADRESA:

Správa CHKO Žďárské vrchy
Brněnská 39
591 01 Žďár nad Sázavou
Česko (CZ)
tel: (+420) 954 424 922

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 04.10.2021 v 19:55 hodin