Chráněná krajinná oblast Třeboňsko [ Chráněná krajinná oblast ]

Třeboňsko je jedna z mála CHKO vyhlášených v rovinaté krajině po staletí kultivované člověkem.
Přesto se zde zachovaly mimořádně cenné přírodní hodnoty.
Na mnoha místech lze dosud hovořit o harmonické krajině, kde jsou lidské aktivity v určité rovnováze s přírodou. Proto je Třeboňsko vyhlášeno i jednou ze šesti českých biosférických rezervací programu Člověk a biosféra (MAB) UNESCO (od roku 1977).

Na utváření krajiny Třeboňska se člověk podílel již od 12. století, a to zejména úpravami vodních poměrů původní močálovité krajiny, jejichž výsledkem je důmyslná síť umělých stok (například Zlatá stoka, Nová řeka) a množství rybníků, které dělají z Třeboňska centrum českého rybníkářství (celkem 460 rybníků).
Rozsáhlé rybniční soustavy s druhotně vytvořenými litorálními společenstvy se staly evropsky významným hnízdištěm i migrační zastávkou vodního ptactva. Oblast vyniká bohatostí mokřadní a vodní vegetace.

K nejcennějším biotopům Třeboňska patří rozsáhlá přechodová rašeliniště se zachovalými rostlinnými společenstvy (blatkové bory) a na ně vázanou faunou bezobratlých.

Zachovány zůstaly z velké části i původní meandrující toky řek (Lužnice) s pravidelně zaplavovanými nivami a zbytky lužních lesů i extrémně suché lokality vátých písků.
Jsou tu vyhlášeny dva mokřady mezinárodního významu chráněné Ramsarskou konvencí (Třeboňské rybníky, Třeboňská rašeliniště).

Oblast je významná z hlediska ochrany řady ohrožených obratlovců, např. vydry říční a orla mořského.
Vyvážená přírodní složka krajiny je na Třeboňsku vhodně doplňována poměrně řídkým osídlením a zachovalou unikátní architekturou historických měst (MPR Třeboň) a vesnic. Přírodní i kulturní faktory tak vytvářejí z Třeboňska území mimořádné v evropském kontextu a dávají mu i vysoký rekreační potenciál. V oblasti je tradičně soustředěn výzkum ekologie mokřadů (Botanický ústav AVČR), v poslední době bylo Třeboňsko zařazeno do mezinárodní sítě území dlouhodobého ekologického výzkumu (ILTER).

Základní údaje

Numerický kód oblasti: 32
Rozloha: 700 km2
Geografická orientace: 48° 10´ - 48° 51´N, 14° 39´ - 14° 54´ E
Nadmořská výška: 410 m (Veselí nad Lužnicí) - 550 m (Homolka)
Vyhlášení: výnosem MK ČSR č.j. 22737/1979
Zvláštní ochrana: 31 maloplošných zvláště chráněných území
Rozloha MCHU: 4048 ha

Další informace

Informace pro návštěvníky
Informace lze získat na správě CHKO, částečně v Informačním a kulturním středisku Města Třeboně (Masarykovo náměstí 103)

Naučné stezky
- naučná stezka Cesta kolem Světa,
- naučná stezka Červené blato,
- cyklistická naučná stezka Okolo Třeboně
- cyklistická naučná stezka Rožmberk
- naučná stezky Veselské pískovny

Další informační tabule jsou instalovány na vybraných místech (MZCHÚ, vodácká tábořiště na Lužnici, památky a technické zajímavosti, vybraná větší sídla, hraniční přechody).

KONTAKTNÍ ADRESA:

Správa CHKO Třeboňsko
Valy 121
379 01 Třeboň
Česko (CZ)
tel: (+420) 384 721 248
fax: (+420) 384 721 400

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 25.05.2004 v 11:28 hodin