XI. přátelské setkání u příležitosti výkonu hrdelního práva nad nešťastným pašíkem

Sportovní areál TJ Sokol Bělotín
Začátek akce: 07.03.2020 (so)
Předpokládaný konec: 07.03.2020 (so)
Druh akce: Společenské setkání
Místo konání: Bělotín: Sportovní areál TJ Sokol Bělotín
Organizátor (pořadatel, producent):Obec Bělotín, TJ Sokol Bělotín
Pozvánka na
XI. přátelské setkání u příležitosti výkonu hrdelního práva nad nešťastným pašíkem

Areál TJ Sokol Bělotín, 7. března 2020


Vážení přátelé venkovského soužití!
Rok 2019 kdy jsme se zaslouženě radovali z vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je definitivně za námi. Jeho dozvuky však rezonují naší obcí dodnes. Od loňských prázdnin prakticky až do zimy nebylo týdne, kdy by se do obce někdo nepodíval. Návštěvy autobusové, rodinné i individuální jsou radostí s možností pochlubit se úspěchy i velkou zátěží – především časovou.
I nyní již chystáme například motivační seminář pro starosty obcí, kteří chtějí soutěžit v letošním roce, je povinností starosty pracovat letos i v roce následujícím v krajské hodnotící komisi.
Zatím je však stále ještě kalendářní zima a k té v naší obci již deset let patří
i pravá venkovská zabijačka.
Jsme rádi, že je mezi námi stále dost takových, kteří svůj osobní čas umí podělit mezi své blízké i sousedy. Tihle nadšenci i letos právě diskutují detaily, jak vše připravit tak, aby bylo dost rukou ku pomoci řezníkovi, aby bylo vše připraveno k obsluze.
A nezbývá než si přát, aby tohle nadšení a ochota jedněch našla odezvu mezi sousedy, našimi přáteli i hosty. Všechno lopocení se totiž nejlépe zúročí, když bude na hřišti jako v úle a umaštěné ruce i brady budou svědčit o pohodě, která k zabijačce vždy patřila - šlo
o zúročení téměř celoroční práce hospodyně i hospodáře.
Jak se říká v české kotlině – přijďte pobejt a hodit klábos. Nepochybujeme, že navařeno a napečeno doma bude, čerstvé uvaříme, ve stanu přitopíme, harmonika zpříjemní končící zimu. A nezapomeňte na děti – je lepší si s nimi popovídat u právě porcovaného prasátka než filozofovat, že ty dnešní děti jen čučí do počítače a mobilu. Čučí proto, že je neumíme zaujmout jinak a vymlouváme se, že nemáme čas.
A jen pro připomenutí:
V letošním roce čuníkův den „D“ opět vylepšíme tím, že zabíjačkové speciality připravíme již den dopředu (z druhého prasátka), takže bude možné si již od samotného rána vedle sledování práce mistra řezníka umastit bradu jitrničkou či jelitovým prejtem, ohřát se nefalšovanou prdelačkou atd. Anebo vydržet a prostě si počkat až se vytáhne z kotle. Věříme, že vedle účasti se většina z Vás blýskne řetízkující slivovicí či domácí buchtou, takže bude společně v teple vyhřívaného stanu, či venku
u řezníka a kotle o čem diskutovat.
A nezapomeňte vzít děti či vnoučata, ať poznají, co bylo dříve součástí zimy většiny bělotínských usedlostí.

A nyní již pár konkrétních informací:

Pro koho?

Pro všechny, kteří na vesnické zabijačky vzpomínají, chtějí ukázat dětem, co neodmyslitelně patřilo k vesnickému koloritu, ale i ty, kteří si chtějí jen sousedsky poklábosit, dát si štamprličku či horký čaj, a pak třeba i kousek vařeného ucha, ovaru, jitrničky atd.

Kdy?

V sobotu 7. 3. 2020 od 8:00 hodin.

Kde?

V areálu TJ Sokol bude připraveno vše potřebné pro řezníka i pro příznivce zabíjačkových dobrot.

A co pašíci?

Máme! – Již se těší ve chlívku.

A kdo je pošle do prasečího nebe?

Naši kamarádi myslivci



A to na něj budou sami?

Určitě ne – pomoc nabídli kluci a holky Sokolíci.

A to vše jen tak?

To také ne. Atmosféru zpříjemní harmonika Blanky Helisové a základní podmínka vstupu – u pánů domácí pálenka, u dam upečená domácí dobrota (nikoli však z Kauflandu). Je však možné, že někdo nepálí a peče jako v té vánoční písni – „naše teta peče léta…“. Ti jistě zváží, že není možné přijít s prázdnýma rukama a 120,- Kč – příspěvek Sokolu na fotbal mládeže pro ně nebude překážkou.
Časový rozvrh:
8:00 – 12:00 polévka, jitrnice, jelítko, ovar, tlačenka, škvarky, chléb se sádlem
12:00 – 13:00 vařené maso z kotle
13:00 - pečené maso, jitrnicový a jelítkový prejt se zelím a další dobroty jako obvykle.
Základní informace: Sportovní areál TJ Sokol Bělotín
Další informace:http://www.belotin.cz
Autor:Petr Svoboda (Infomorava.cz)
e-mail: svoboda@infoMorava.cz
organizace: č. 56
Aktualizace:31.01.2020 v 11:15 hodin

VYHLEDÁVÁNÍ V DATABANCE AKCÍ